Annliz Frisk, en eldsjäl vi minns

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Annliz Cup startades 2013 för att hedra en eldsjäl i Skövde HF. Men vem var då Annliz Frisk?

Nedan följer den minnestext som publicerades på Skövde HF:s hemsida kort efter Annliz bortgång 2012 och som beskriver Annliz väl.

"Annliz Frisk vår kamrat och vän i Skövde HF har lämnat oss. Annliz har genom åren blivit den som gestaltar Skövde HF eller som många säger hon är Skövde HF. Hon började redan som fjortonåring i föreningen och har ända fram till nu, varit med i 57 år och aktivt jobbat i föreningen.

– 280 matcher i den röda tröjan, där spelarna för övrigt fick sy in sina märken i själva de första åren, varför det ibland inte alltid såg likadant ut bland spelarna.

– Under perioden 1963-1970 spelade hon i allsvenskan, notera att hon hade Carina och födde Magnus under denna period. Hon spelade på aktiv nivå fram till 38 års ålder (1979), de sista åren faktiskt i samma lag som sin dotter Carina. Nämnas kan väl att under denna tid spelades all handboll i Idrottshallen. Det hände till och med att det spelades handboll utomhus dock inte seriematcher.

– Som kuriosa kan också nämnas att Skövde HF var först med Damfotboll i Skövde. Under sommaruppehållet från handbollen spelade
samma lag fotboll, denna fotboll spelades på Klasborg. Självklart var Annliz med i detta fotbollslag också. Året var 1970 och några somrar framöver.

Annliz Frisk efter SM-silvret 2007

– Efter sin egen aktiva karriär som spelare övergick hon till att börja som tränare. Första uppdraget gick till flickor födda 58 (59,60 några få) där hon lyckades att ta dessa flickor till JSM final. Därefter hade hon gruppen födda 70 som hon också lyckades ta till JSM slutspel, de kom på tredje eller fjärde plats. Även gruppen födda 75, tränade hon och gick till JSM final. Denna grupp gjorde även något som jag tror många skulle ha svårt för att göra idag, nämligen träna på morgonen med start klockan 0630, detta för att komma åt mer träningstid. Åren 93-94 så tränade hon A-laget, det var för övrigt samma år som sonen Magnus fick frågan om han ville ta över som tränare.

– Perioden där efter gick mer och mer över till styrelse arbete men hon var redan med i styrelsen sedan mitten på 70-talet. Hon hade en stor bidragande orsak till att Skövde HF befinner sig där det gör idag. Detta genom att bland annat se till att vi fick över tjejer från Tjeckien 95-96. Detta tillsammans med övriga spelare denna säsong gjorde att förening hösten 96 kom upp i elitserien, och som vi alla vet så är vi fortfarande kvar där.

– När det gäller verksamheten i styrelsen så har Annliz innehaft de flesta positioner, hon har givetvis varit ordförande i flera omgångar, bl. a samma år som HF gick upp i elitserien. Under den period då jag lärde känna Annliz så var hon framförallt den som jobbade med att få sponsorer till föreningen. Under den period som jag jobbade med henne så insåg jag verkligen vilket stort hjärta hon har haft för Skövde HF. Annliz var också verksam i Svensk Damhandboll ett antal år.

– Under alla dessa år har det givetvis varit vissa stunder och situationer som man särskilt kommer ihåg. Åren som spelare i Allsvenskan, året då Skövde HF gick upp i Elitserien och framförallt året (2008) då Skövde HF tog SM GULD, samt alla de år då vi gick till SM final framför allt första gången då även IFK gjorde detta. Vem kommer inte ihåg alla dessa bussar som gick upp till Globen från Skövde detta år (2006).


Annliz Frisk på Skövde idrottsgala 2007.– En av Annliz kanske största händelser i Skövde HF var nog i samband med Idrottsgalan 2007 då förening erövrade en hel del priser bl. a Årets Lag, Årets Spelare (Linnea T) samt de största, Hon själv blev Århundradets Idrottsprofil 2007 i Skövde (hela 1900 talet). Det som är beskrivet ovan är med all säkerhet inte allt, det finns säkert en hel del mer, men detta är vad jag kommer ihåg, och fått mig beskrivet.

Jag och många med mig som lärt känna Annliz genom åren kommer att sakna henne oerhört mycket, hon lämnar ett stort tomrum i Skövde HF efter sig.

Vårt allra största deltagande går till hennes make Sture och barnen Carina och Magnus med familjer samt övrig släkt och vänner.

Skövde HF:s  Styrelse

Håkan Lewenstedt (Styrelseordförande 2012)"


Skriv ut   E-post